Bilanțul cursurilor de calificare organizate în cadrul proiectului “Integrarea și promovarea femeilor pe piața muncii”

Luni, Octombrie 19, 2015

În perioada august 2014-august 2015, Fundaţia pentru o societate deschisă şi partenerul său, Asociaţia Centrul Umanitar TISO, au oferit 20 de programe gratuite de calificare profesională în cadrul proiectului, pentru 500 de femei, după cum urmează:

• Lucrător hotelier – 113 beneficiare;
  • Cameristă – 28 beneficiare
  • Lucrător în comerţ – 89 beneficiare
  • Bucătar – 49 beneficiare
  • Îngrijitor bătrâni la domiciliu – 56 beneficiare
  • Babysitter – 55 beneficiare
  • Patiser – 55 beneficiare
  • Confecţioner asamblor articole din textile – 55 beneficiare

Astfel, cele 20 de cursuri de calificare organizate în cadrul proectului au fost distribuite pe localități după cum urmează:

• Lucrător hotelier - 2 cursuri în Sinaia, jud. Prahova, 2 cursuri în Mangalia, jud. Constanţa şi 1 curs în Tulcea, jud. Tulcea;
  •  Cameristă  - 1 curs la Albeştii de Argeş, jud. Argeş;
  • Lucrător în comerţ - câte 1 curs în Sinaia, Comarnic şi Ploieşti, jud. Prahova şi 1 curs în Piteşti, jud. Argeş;
  •  Bucătar - câte un curs în Piteşti, jud. Argeş şi Sinaia, jud. Prahova;
  •  Îngrijitor bătrâni la domiciliu - câte 1 curs în Ştefan cel Mare, jud. Călăraşi şi Piteşti, jud. Argeş;
  •  Babysitter - câte 1 curs în Dragoş Vodă, jud. Călăraşi şi Albeştii de Argeş, jud. Argeş;
  •  Patiser  - câte 1 curs în Borcea şi Olteniţa, jud. Călăraşi;
  •  Confecţioner asamblor articole din textile  - câte 1 curs în Tulcea, jud. Tulcea şi Topoloveni, jud. Argeş.

În graficele alăturate,pot fi regăsite distribuțiile beneficiarelor de cursuri de calificare pe judeţe, respectiv distribuţia beneficiarelor de cursuri de calificare pe tipuri meserii.

Câteva concluzii

O parte însemnată dintre cursante și-au putut găsi un loc de muncă, fie și sezonier, în domeniul pentru care s-au pregătit. Spre exemplu, în cazul cursului de lucrător în comerț, desfășurat la Sinaia, la finalizarea acestuia, peste 60 % din absolvente au fost angajate la magazinele din zona Valea Prahovei.

Un alt exemplu: cursantele care au optat pentru cursurile de cameristă și lucrător hotelier și-au găsit locuri de muncă în partea de sud a litoralului românesc, fiind angajate peste 30 de persoane.